Lösa anteckningar

2014-04-09 · 5 minuters läsning

Didier Eribon’s book Returning to Reims (Eribon, 2013)

NPM vs service design: http://mind-lab.dk/wp-content/uploads/2014/09/Public_managers_design_co-production_Bason_DJMB.pdf

2018-11-20 Såg bygggrabbarna sluta sitt skift precis här i centrala Malmö och gå i sina gula västar med stora kliv och lycka inom sig, skämta lite och skrika några glada tillrop till varandra innan de skiljdes åt. Bra jobb idag, killar! Kände en sån stark igenkänning men också nåd över den igenkänningen, över att veta hur det känns att ha knegat ihop hela dagen, genom blåst och genom regn, och komma ut i solen på andra sidan. Tack Anton för den erfarenheten!

Rebecka Kärde, 27, litteraturkritiker, om att som extern ledamot ta plats i kommittén för Nobelpriset i litteratur:

Blir det här ett halvt steg in i Akademien? - Det får vi se. Jag vet ännu inte om jag gift in mig i kungafamiljen eller fått jobb i hovstallet.

https://www.dn.se/kultur-noje/de-foreslas-utse-nobelpristagaren-i-litteratur-sitter-inte-i-akademien/

Congolese music

Drill

Boktips

Yuknavich

Läste en mycket fängslande intervju i norska litterära tidskriften Vinduet (som de har på Stadsbiblioteket) http://www.vinduet.no/vinduet-22018-i-butikk/med Lidia Yuknavich, en amerikansk författare. Framförallt diskuterade de hennes bok The Chronology of Water.

https://m.youtube.com/watch?v=9AgCr2tTvng

De kom in på något de kallade ”kognitiv litteraturvetenskap” som tydligen är en ny gren, där litteratur tolkas med verktyg delvis från kognitionsvetenskap. Lät intressant tyckte jag. Såg de n här när jag googlade: https://global.oup.com/academic/product/the-oxford-handbook-of-cognitive-literary-studies-9780199978069?cc=se&lang=en&#

Claudia Rankine och Jenny Erpenbeck

Läste Citizen och Historien om det gamla barnet idag.

Det C gav var insikter om hur vardagsrasismen tar sig uttryck och med vilken kraft den trycker ner och förminskar. Befrielsen att ryta ifrån och hur detta rytande inför vita framstår som oförståeligt, överdrivet, men hur det i själva verket har en logisk förklaring. Boken gjorde mig nedstämd, snarare än förbannad. Bemöter jag bruna och svarta människor bättre? Jag inbillar mig det. Den visar hur bruna och svarta kroppar osynliggörs, förminskas. Skulle vilja läsa den svenska översättningen med eftersom jag inte greppade alla anerikanska uttryck. Har en känsla av att boken växer med fler genomläsningar.

H var fängslande och mångbottnad, om barndomen som gömställe och skyddsinrättning, det skrämmande i att bli vuxen och stå naken mitt i natten med en tom hink i händerna och inte veta vad man ska ta sig till när ens mamma ligger för döden. Enklare att gömma sig i barndomens trygga sjukhussal, dit kommer vi ju också och låter oss omhuldas när vi blir gamla. Oberoendet i det ligger friheten, när man börjar skapa band till andra kommer också kraven och förväntningarna på att man ska växa. Kan man inget och aldrig lär sig något infinner sig heller aldrig kraven och förväntningarna på att man ska växa upp och ta ansvar.

Machines, av Rahul Jain 2016) http://www.photoeye.com/BookteaseLight/bookteaselight.cfm?catalog=ZH419&image=1 http://mattalibanen.blogspot.se/2013/11/ost-och-tomatpaj.html?m=1 Browseo.net

sjllf(at)jade.dti.ne.jp LITTERA

http://www.photoeye.com/BookteaseLight/bookteaselight.cfm?catalog=ZH419&image=1

http://blog.photoeye.com/2017/12/2017-best-books-joshua-rashaad-mcfadden.html