När Oliver Sacks vid 10 års ålder såg ett periodiskt system i ett vetenskapsmuseum blev han övertygad om att:

these were indeed the elemental building blocks of the universe, that the whole universe was here, in microcosm, in South Kensington.1

Sådana insikter eller infall känner jag igen mig i också; önskan att fånga universum i en tabell, en modell eller en samling av tecken - representationer - denna idé väcker många tankar.

På tal om periodiska system, är boken av Primo Levi med det namnet i vilken han delar viktiga episoder av “sitt” liv en av mina favoriter. På grund av den livfulla gestaltningen liksom det fascinerande och innovativa greppet att kategorisera sitt liv i enheter baserade på grundämnen.


  1. Callow, Simon. “Truth, Beauty, and Oliver Sacks.” Review of Everything in Its Place: First Loves and Last Tales, by Oliver Sacks. New York Review of Books 66 no. 10 (2019), https://www.nybooks.com/articles/2019/06/06/truth-beauty-and-oliver-sacks/↩︎